Over energie enzo

18 juli 2019

Afgelopen weekend ben in naar het North Sea Jazz Festival geweest. Superdruk natuurlijk, maar soms wil ik gewoon dit soort evenementen meemaken en die energie voelen.

Het is een kwestie van accepteren dat het rete-druk is en vooral gaan voor de ervaring. Want het was een super ervaring! Prachtig om te zien wat muziek met mensen doet maar ook wat de energie van de artiest met mensen doet. Ik ben het type coach/therapeut die hier altijd naar kijkt dus ook nu was ik nieuwsgierig naar de gevolgen van die energie. Ik deel 2 voorbeelden van hoe energie werkt, of niet werkt. 

 Voorbeeld 1 
Op zondagmiddag zouden een paar van mijn helden van vroeger op gaan treden. Ik had mij erop verheugd en was van plan om hard en ongegeneerd mee te gaan staan zingen. Maar dit liep een beetje anders… Eerst werd er namelijk een film getoond waarop te zien was wat de heren anno 2019 doen en hoe goed ze andere, jongere artiesten begeleiden. Daar kwam ik eigenlijk niet voor, maar het was mooi om te zien. Mijn geduld werd beloond toen de helden van weleer opkwamen. Ik kon niet wachten om de puber in mij weer naar boven te laten komen, want dat is wat muziek met je kan doen. In de jaren 80 draaide ik hun LP’s grijs en had toen natuurlijk nooit kunnen bedenken dat ik deze mannen in het echt zou zien. Dus ik was er klaar voor. 

De heren kwamen rustig op. Ze startten met één van hun grootste hits…. Maar er gebeurde he-le-maal niets bij mij. Tenminste, niet hetgeen waar ik op hoopte. Ik zong nog wat dapper mee, maar dat mocht niet baten. Ik keek om mij heen en zag dat ik niet de enige was die wat verward was. Natuurlijk leken ze nog wel op de knapperds van vroeger, al waren ze wel wat ouder geworden. Maar daar zat het m niet in. Wat ik zag was dat de mannen not happy waren.

  • De gitaar was niet goed en moest geruild worden (niemand die daarna overigens het verschil hoorde).
  • Er werden boze blikken en rare bewegingen gemaakt richting de coulissen, daar stond blijkbaar iemand die ‘het’ op moest gaan lossen.
  • Tussendoor keken de mannen elkaar aan met draaiende ogen.

Kortom, ze maakte met van alles en iedereen contact maar niet met de grote menigte voor hen in de zaal. Er was geen verbinding en hun aandacht en energie ging naar zaken waar ze zelf ook niet blij van werden. Het was voelbaar en zorgde ervoor dat we weggingen.  

Voorbeeld 2 
Een uur later kwam een volgend optreden. Een groot icoon maakte acte de préséance. Ook hier had ik mij op verheugd en deze keer werd ik niet teleurgesteld. Er kwam een prachtige dame in rood gekleed en hooggehakt het podium op. Op het grote scherm konden we allemaal haar gezichtsuitdrukking zien. Ze keek de zaal in alsof ze nog nooit zoveel mensen bij elkaar had gezien. Ze straalde en sloeg verbaast haar handen voor haar mond. Ze was intens dankbaar dat wij allemaal voor haar kwamen. En ik heb het over een wereldster van formaat dus die is echt wel wat gewend. Haar energie knalde de grote ruimte in en vulde de hele zaal. Ik durf te stellen dat iedereen die daar zat of stond, haar kon voelen. Echt waanzinnig!

En dit gebeurde allemaal voordat ze ook maar een noot had gezongen.  We waren direct in verbinding. Toen ze ging zingen was ik nog dieper onder de indruk. Tussendoor babbelde ze er ook nog vrolijk op los alsof we echt vrienden waren. We lachten met elkaar en ik zag hier en daar de emoties bij mensen op hun gezicht. Deze dame raakte ons allemaal. Zo ontzettend knap en dat voor iemand van 78 jaar. Diep respect.  

En we gloeiden nog lang na… 

Nu ik weer in onze praktijk aan het werk ben, vond ik dat ik dit op papier moest zetten. Want hoe vaak zien we voorbeeld 1 niet op de werkvloer. We draaien met onze ogen, mopperen op de computer die het weer niet doet, veroordelen collega’s en gaan met een ontevreden gevoel naar huis. Dit gevoel houdt ons wakker en de overtuiging zinloos bezig te zijn beheerst onze gedachte. Maar aan anderen laten we een film zien hoe leuk en fijn we het eigenlijk hebben. We social media-en er allerlei blije berichten uit, maar ondertussen zijn we helemaal niet blij.   

Hoe zonde is dit van je kostbare tijd! 
Het kan namelijk zo anders!

Moet je eens bedenken wat er gebeurt als je elke dag met het gevoel van voorbeeld 2 naar je werk gaat? Dat je achter je bureau plaatsneemt en nieuwsgierig bent naar wat voor leuks je nu weer mee gaat maken? Dat je dankbaar bent voor alle kansen die voor het grijpen liggen. Dat je jouw energie richt op zaken die je wél wilt in plaats van wat je niet wilt. En wat zou dat voor je avond thuis betekenen?  
Echt, een kleine aanpassing in jouw blik op de werkelijkheid, kan voor een heel groot verschil in je leven zorgen. En het begint heel eenvoudig: Maak verbinding met jezelf, word je bewust van hoe jij je voelt en wat je tegen jezelf zegt. Is het negatief? Draai het om. Merk op wat het met je doet. Wees eerlijk tegen jezelf.  

Pak die verantwoordelijkheid voor je eigen gedachten en gevoel. Het is immers jouw hoofd en jouw hart. Leg die verantwoordelijkheid niet in handen van een ander. Wees jezelf, er zijn immers al anderen genoeg.  

Wil je ontdekken hoe jij dit kan doen? Laat een bericht achter in mijn mailbox: inge@krachtigmens.nl.  Het is vaak heel helder voor mij hoe je met een andere blik een groot resultaat haalt in je leven. Lees maar wat anderen zeggen.

Geschreven door: Inge Miltenburg-Bos

Andere inspiratie

5Zorgen

Dit zijn de 5 grootste zorgen van een coach bij het coachen naar veerkracht..

Als coach ben je vaak bezig met het begeleiden van mensen naar meer veerkracht. Veerkracht is de capaciteit om te kun...
Header_veerkracht

Wat is eigenlijk veerkracht? 

Iedereen heeft het maar over veerkracht, maar wat is het nou eigenlijk? Volgens Wikipedia is het dit: De veer...
banner-vol-wanhoop2021

Vol wanhoop vulde ik het contactformulier in

Vol wanhoop vulde ik afgelopen maart het contactformulier in op de website van Krachtig Mens. Ik zat toentertijd al i...