Als coach wil je op het juiste moment de juiste vraag kunnen stellen. Je wil iets doen waardoor je client de ogen naar boven draait en zegt: “Oh ja, dat is het”. Of iets in de trend van: “Zo heb ik er nog nooit naar gekeken.. “
Je wil iets kunnen doen waardoor hij of zij in gaat zien wat er echt aan de hand is en wat hij kan doen om het te veranderen.
Ik weet niet hoe jij het ervaart maar in deze snel veranderende wereld, zijn ook de hulpvragen steeds complexer en is het soms lastig om die step-up te maken en verrassend te zijn.
Bij blijven is dus heel belangrijk!
In dit blog deel ik vier trends en de te nemen actiepunten om jou als coach te helpen om je voor te bereiden op dat wat komen gaat. Scheelt jou weer een hoop tijd 😉
1. Hybride coaching: flexibiliteit in actie
De afgelopen jaren hebben we geleerd dat coaching niet gebonden hoeft te zijn aan één enkele vorm. Hybride coaching, een combinatie van face-to-face sessies en online ontmoetingen, wint terrein. Heel effecient ook omdat je client dan zelf ook steeds meer kan doen en niet alleen maar bezig is met coaching op het moment dat hij tegenover je zit. Dit biedt flexibiliteit voor jou en dus ook voor je cliënt. En… je kunt een meer mensen bereiken op deze manier.
Wat te doen: Investeer in digitale tools en vaardigheden. Dit stelt je in staat om een sterke verbinding te creëren, ongeacht de locatie. Ontdek platforms* die interactief zijn en jouw coachingservaringen verbeteren.
2. Veerkracht als sleutel tot succes
In een wereld vol onzekerheden is veerkracht onmisbaar geworden. Steeds meer cliënten komen naar ons toe met de wens om mentaal sterker te worden. Het is aan ons om hen te helpen om weerbaar en wendbaar te zijn.
Wat te doen: Verdiep je in nieuwste inzichten rondom veerkracht. Bouw een ’toolkit’* met praktische oefeningen die jouw cliënten direct kunnen toepassen. Hoe kun jij hen helpen om hun eigen veerkracht te versterken? Het ontwikkelen van veerkracht is geen luxe meer, maar een noodzaak.
3. Aandacht voor mentale gezondheid
De olifant in de (coach)kamer! Het taboe rond mentale gezondheid verdwijnt en de vraag naar psychologische ondersteuning groeit. Als coach ben jij de de aangewezen persoon die cliënten helpt om te ontdekken wat zij nodig hebben om ook geestelijk gezond te blijven.
Wat te doen: Blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen binnen de psychologie en verdiep je in methoden* die cliënten helpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Wees de coach die het gesprek durft aan te gaan.
4. Holistisch Coachen: de mens achter de coach
Cliënten verwachten steeds vaker een holistische aanpak. Ze willen dat we niet alleen naar hun doelen kijken, maar ook naar het grotere geheel. Dit vraagt om een bredere blik, waarbij we als coaches rekening houden met de alle rollen en thema’s van de persoon tegenover je.
Wat te doen: Breid je kennis uit en ontdek hoe je verschillende aspecten van het leven van jouw cliënten kunt integreren in je coachingspraktijk. Dit kan gaan om emoties, omgeving of persoonlijke waarden. Door zo’n aanpak* bied je jouw cliënten meer ruimte om te groeien.
De toekomst is nu!
Coachen naar veerkracht is geen nieuwe hype—het is dé benadering in onze huidige wereld. Door rekening te houden met deze trends, maak je niet alleen je praktijk toekomstbestendig, maar bied je ook de steun die jouw cliënten nodig hebben.
Het klinkt wat cheesy maar ik zeg het toch; De wereld heeft coaches nodig die verstand hebben van veerkracht en weten hoe ze anderen daarmee moeten helpen. Negeer dit niet.
*Onze manier van coachen heeft dit allemaal in zich. Nu kun je het wiel zelf uit gaan vinden, maar je kan ook sneller gaan en gebruik maken van onze kennis en dit integreren in jouw praktijk. Kom kennismaken en ik vertel je meer.