Wat is er mis met mij?

20 januari 2022

Als iets jou overkomt of jou iets wordt aangedaan, dan kan je daar behoorlijk onzeker van worden. Ook al ben je op het verkeerde moment op de verkeerde plek, veel mensen geven zichzelf de schuld van wat er is gebeurd. Dan ga je rondjes lopen in je hoofd en stel je jezelf vragen:  

  • Wat heb ik fout gedaan? 
  • Wat is er mis met mij? 
  • Of had ik maar iets anders gedaan of gezegd. 

Dat maakt het gebeuren niet beter. 

Zeker in deze tijd merk je dat met name vrouwen hiermee worstelen. Natuurlijk zegt je gezonde verstand dat het niet oké is als iemand ongevraagd aan je gaat zitten. Ook is het niet goed te keuren als mensen je uitschelden omdat je figuur niet lijkt op Kim Kardashian.  

Toch laat je het misschien gebeuren. 

Hoe wapen je je tegen dit soort gemene aanvallen en de rot gevoelens die je daarvan krijgt? Dat is best een uitdaging. Want als iemand jou fysiek en/of mentaal raakt, gaat je stress-systeem aan. Je schrikt er zo van dat het je niet meer lukt om helder na te denken. 

Je schiet in de overlevingsstand en daardoor gaat je logisch denken ‘out’. Je gaat of vluchten of vechten, maar als je nergens heen kunt of weet dat je niet kunt winnen dan bevries je. Je zegt niets, doet niets maar ondergaat het in de hoop dat het snel voorbij is. Met name die laatste, is wat veel vrouwen herkennen. 

Ik wil het volgende toch benadrukken: Daar kan je niets aan doen. Punt. 

Dit is zoals wij mensen gebouwd zijn. Wij bevriezen als wij het idee hebben dat er groot gevaar is. Bij de een gebeurt dat eerder bij de ander. Dat is geen keuze maar heeft te maken hoe jouw stress-systeem is ingesteld. Die instellingen zijn op verschillende manieren ontstaan. In je jeugd, hoe je ouders omgaan met stress, of je genoeg sociale contacten hebt, of je in een veilige omgeving zit etc etc. Daar gaat het nu niet om. Zo werkt het voor jou en daarin heb je op zo’n moment geen keuze. 

Wat wel een keuze is, is hoe je daarna omgaat met hetgeen jou is overkomen.  

Boos worden, de schuld op je nemen, blijven herhalen dat je iets anders had moeten doen, het weglachen of negeren en dapper doorgaan, zijn niet de manieren om dit op te lossen. Sterker nog, je maakt het steeds erger. Door de focus te houden op de gedachte dat jij iets fout hebt gedaan, houd je het hele gebeuren in stand en blijft het verleden ook het heden beïnvloeden. Geen goed idee dus. 

Wat wel helpt is om bewust te worden van hetgeen je voelt en wat je tegen jezelf zegt. Merk je oordeel op over jezelf? Draai het daarna om. Wat zou je liever tegen jezelf zeggen? Wat wil je horen? Het helpt namelijk enorm als je jezelf begrijpt. Als je compassie en begrip hebt voor jezelf.  

Ook naderhand voor jezelf opkomen is heel goed. Dan neem je pijn serieus en geef je jezelf de kans om te herstellen. Ook kan je op die manier voorkomen dat een ander hetzelfde overkomt. Die gedachte zet ook vaak aan tot actie. 

Kies voor jezelf en wees eerlijk tegen jezelf. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven dus zorg goed voor jezelf. Leer jezelf kennen en weet dat jij van waarde bent. Geef niemand de touwtjes in handen over je gevoelsleven, want niemand kan voelen wat jij voelt. Dus hou die verantwoordelijkheid zelf. Zeg en doe de dingen die jou een goed gevoel geven, dat sterkt het vertrouwen in jezelf. Best logisch ook, want iemand die alleen maar onaardig is tegen jou, die vertrouw je ook niet toch?  

Het vraagt best wat moed om dit te doen. Maar, het is wel de start om te ontdekken hoe je een volgende keer beter voor jezelf kan opkomen. 

Praat er ook over met anderen die hetzelfde of iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Het delen van je verhaal, het echt begrepen worden en iets voor een ander kunnen doen is heel krachtig. 

Wil je hulp hierbij? OF zoek je een groep waarbij je dit kan delen? Neem vrijblijvend contact op: info@krachtigmens.nl

Je staat er niet alleen voor.

Andere inspiratie

KM-logo-banner-EMDR

EMDR – Wat is dat eigenlijk?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is één van de meest effectieve psychotherapeutische...
authentiek-scaled

Zit er een prijskaartje aan authentiek zijn?

Als je echt autonoom en authentiek door het leven wilt gaan, gaat dit ten koste van verbondenheid met de mensen die b...
wandelng

Hoe veerkrachtig ben je?

Stel je eens voor: je staat op het punt om een bergwandeling te maken. Je wilt de top bereiken, maar je weet niet pre...