Hoe je je saboteurs effectief kunt ontmantelen met PQ

9 augustus 2023

We willen allemaal dat ons leven soepel verloopt zonder veel problemen. De realiteit is dat het leven vaak uitdagend, chaotisch en overweldigend is. Hoe we hiermee omgaan wordt deels bepaald door onze manier van denken over een situatie of voorval. Als we worden geconfronteerd met uitdagingen, hebben we de neiging om in paniek te raken, boos te worden, van ons af te meppen of weg te lopen. In het boek ‘Positieve Intelligentie’ van Shirzad Chamine leert hij ons hoe we ons brein kunnen trainen om ondanks alles positief te denken en onze saboteurs die deze positiviteit proberen tegen te houden uit te schakelen.

Tijdens mijn sessies gebruik ik ook de stelling: ‘Als je iets niet kunt veranderen, verander dan je manier van denken erover.’ Om die reden ben ik dit boek gaan lezen. Het is een mooie aanvulling en ook een bevestiging van mijn manier van coachen middels de Faith-methode.

In deze blogpost, zal ik de belangrijkste lessen uit dit boek delen en hoe je deze in de praktijk kunt toepassen.

Wat zijn saboteurs en waarom zijn ze schadelijk?

Saboteurs zijn negatieve stemmen in ons hoofd die ons zelfbeeld en ons denken beïnvloeden. Ze zijn verantwoordelijk voor onze innerlijke criticus. Je weet wel, dat nare, kritische stemmetje dat ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn, dat we het toch niet kunnen of dat we beter kunnen stoppen. Saboteurs vormen een obstakel voor onze innovatie, groei en ontwikkeling. Ze beperken ons in ons vermogen om vooruitgang te boeken en ons hoogste potentieel te behalen. Saboteurs vinden altijd wel een excuus waarom je iets niet kunt, moet of wilt doen. En zo kom je niet verder.

Chamine geeft aan dat we, om onze saboteurs te bestrijden, ons moeten concentreren op onze positieve intelligentie (PQ). PQ is ons vermogen om positief te denken en onze geest te trainen om een constructieve en optimistische houding te hebben. Deze ontwikkeling bestaat uit drie belangrijke elementen: de saboteurs, de positieve mentale spieren en de punten van PQ-meting.

Het is belangrijk om te begrijpen welke saboteurs er in ons zitten en hoe ze in verschillende situaties opduiken. Chamine identificeert tien veel voorkomende saboteurs, waaronder de controller, de perfectionist, de pleaser en de hyper-rationalist. Door te leren hoe je deze saboteurs kunt herkennen en ontmantelen, kun je een positievere mindset creëren en productiever zijn.

De sleutel tot het ontmantelen van saboteurs is door middel van positieve mentale spieren.

Dit zijn de tegenhangers van de saboteurs. Positieve mentale spieren zijn krachtige denkgewoonten zoals empathie, nieuwsgierigheid, creativiteit, moed en doorzettingsvermogen. Wanneer we ons richten op het versterken van onze positieve mentale spieren, kunnen we onze saboteurs uitschakelen en ons brein trainen om op een positievere manier te denken. Zeker als coach is dit erg interessant en ook leuk om mee bezig te zijn!

Het meten van je PQ is de laatste stap.

Een hogere PQ-score geeft aan dat je beter in staat bent om je saboteurs te bestrijden en een positieve mindset te behouden. Door regelmatig je PQ-score te meten en bij te houden, kun je zien hoe je vooruitgang boekt en welke gebieden je kunt verbeteren.

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling is ‘Positieve Intelligentie’ van Shirzad Chamine een aanrader. Het biedt een diepgaande analyse van onze mentale toestand en leert ons hoe we onze saboteurs kunnen identificeren en overwinnen. Het is een praktische gids voor wie op zoek is naar meer productiviteit en positiviteit in zijn of haar leven. Ik raad het zeker aan aan coaches en iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en ontwikkeling. En aan degene die mensen begeleiden bij veerkracht ontwikkeling. Het behalen van een hoge PQ-score is geen gemakkelijke opgave, maar het is zeker de moeite waard om actie te ondernemen en onze mentale spieren te trainen om zo beter om te kunnen gaan met uitdagingen en een beter leven te leiden.

Wil je meer weten over onze manier van werken?

Neem vrijblijvend contact met ons op en we beantwoorden graag je vragen.

Andere inspiratie

authentiek-scaled

Zit er een prijskaartje aan authentiek zijn?

Als je echt autonoom en authentiek door het leven wilt gaan, gaat dit ten koste van verbondenheid met de mensen die b...
Energie_enzo

Over energie enzo

Afgelopen weekend ben in naar het North Sea Jazz Festival geweest. Superdruk natuurlijk, maar soms wil ik gewoon dit ...
Gedoekopie

Er komt altijd gedoe 

Als manager geef ik het je te doen. Transities, fusies, reorganisaties, overnames… allerlei veranderingen ...