Eigenaardige gewoontes

16 augustus 2019

Tegenover mij zit Marga, een vrolijke energieke dame van 42 jaar die nogal wat eigenaardige ‘gewoontes’ heeft, zoals zij ze zelf noemt. De gewoontes variëren van dagelijkse routines tot tijdrovende, bijna dwangmatige handelingen. In een hoog tempo, vertelt ze haar verhaal.

“Laten we eerlijk zijn, je hebt allemaal je vaste patronen en behoeftes. De een heeft behoefte aan veel eten, de ander aan sigaretten, drank of drugs. We zijn niet allemaal hetzelfde. Je hebt ook mensen die verslaafd zijn aan gokken, gamen of seks. Maar ja, wat is verslaafd? Ze zeggen dat als je verslaafd bent, je niet zonder kunt. Toch? Nou, als dat waar is, ben ik niet verslaafd!

Het is meer dat het mij nogal bezighoudt. Als ik het niet doe, ben ik er drukker mee dan dat ik het wel doe. Als ik die laatste twee sigaretten rook voordat ik ga slapen, weet ik zeker dat het pakje leeg is. Dat hoort zo. Of misschien ook niet, maar voor mij is het belangrijk. Dan is het voor die dag afgerond. Snap je?

En dat heb ik dus ook met wijn. Lekker een glaasje als ik thuiskom uit mijn werk. Even ontspannen! En ik vind een wijntje tijdens het koken heel lekker en gezellig. Nou, dan neem ik er uiteraard nog een of twee bij het eten en het laatste beetje drink ik als slaapmutsje. We kunnen er iets van vinden, maar er zijn ook mensen verslaafd aan slaappillen. Weet je hoe slecht dat is voor je gezondheid!

Eten, dat is wel een dingetje. Ik eet niet veel, maar wel de hele dag door. Ze zeggen dat je zes keer per dag moet eten. Nou, dat red ik niet. Ik eet bijna non-stop. En koffie, ik ben gek op een bak sterke koffie met extra suiker. Drink er zeker tussen de tien en vijftien per dag. Heerlijk!

Maar waar ik eigenlijk voor kom is het volgende; ik zit iedere avond achter de computer. Nu ben ik gelukkig niet verslavingsgevoelig, maar toch zit het mij niet lekker. Ik zet het ding pas uit als ik 00.00 op mijn scherm zie staan. Dan mag ik van mezelf stoppen. En vraag me niet wat ik op dat ding doe hoor. Ik begin met zoeken naar vakanties en surf via warme landen, badmode, airco’s, recepten voor salades, leuk serviesgoed en woninginrichting naar tuincentra. En ik heb niet eens een tuin!
Zou dit kunnen duiden op verveling? Misschien moet ik een hond………
Wat denk jij?”

Wat een grappige, sprankelende energie! Samen gaan we kijken wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen patronen, behoeftes, gewoontes en verslaving.

Geschreven door Elly Luider

Andere inspiratie

authentiek-scaled

Zit er een prijskaartje aan authentiek zijn?

Als je echt autonoom en authentiek door het leven wilt gaan, gaat dit ten koste van verbondenheid met de mensen die b...
Boos (1)

Heel erg boos

Tegenover mij zit Adriana, een vrouw van achter in de vijftig die sinds een aantal maanden werkloos thuis zit en de v...
PQ

Hoe je je saboteurs effectief kunt ontmantelen met PQ

We willen allemaal dat ons leven soepel verloopt zonder veel problemen. De realiteit is dat het leven vaak uitdagend,...