Wat is eigenlijk veerkracht? 

27 januari 2022

Iedereen heeft het maar over veerkracht, maar wat is het nou eigenlijk?

Volgens Wikipedia is het dit: De veerkracht is de mechanische kracht waarmee het vaste lichaam zijn oorspronkelijke positie weer tracht in te nemen na eerst vervormd (bijvoorbeeld ingedrukt of uitgetrokken) te zijn. Een veer is speciaal gemaakt om deze veerkracht te gebruiken. 

Bij een trauma of een ander soort nare gebeurtenis is dit precies wat we inzetten. De kracht waarmee we weer in onze oorspronkelijke staat kunnen komen.  

Maar weet jij eigenlijk wat jouw oorspronkelijke staat is? 

Om die bloot te leggen vraagt dat nogal wat speurwerk en spiegel-kijkerij. Daarom noem ik het ontdekken van je eigen veerkracht; een proces. Het is een zoektocht naar jezelf, naar die oorspronkelijke staat.  

Klinkt goed maar voor veel mensen is dit niet zomaar ‘even’ uit te vogelen. We proberen van alles en doen wat anderen doen maar vaak helpt dat niet. Het is namelijk een persoonlijk proces. Maar hoe vind je uit wat voor jou de beste manier is? 

Er zijn de afgelopen tijd veel uitdagingen voorbijgekomen die zouden kunnen helpen om die veerkracht in jouzelf te kunnen ontdekken. Als ik je vraag of je dat gelukt is, wat is dan jouw antwoord?  

  • Lukt het jou om datgene wat in potentie altijd al in jou heeft gezeten, volledig te benutten? (Klinkt mooi hè)  
  • Draait jouw veerkracht op volle toeren, weet je precies wat je wil en nodig hebt? Of voel je je een beetje verloren?  
  • Hoe herstel jij nadat je uit balans bent gebracht en omgeduwd bent door weer een tegenslag? 

Best lastig hoe zoiets werkt toch? Er zijn namelijk ook geen regels voor. Het is jouw veerkracht, niet die van een ander. Het is niet te meten en niet te wegen, veerkracht is een persoonlijke power.  

Het is datgene wat ervoor zorgt dat je opstaat nadat je onderuit bent gegaan. Zelfs als dat al honderd keer is gebeurd, veerkracht zorgt ervoor dat je ook die honderd en éérste keer opstaat. Dat je toch weer de keuze maakt om door te gaan maar dan op een andere manier. 

Er zijn namelijk altijd meerdere manieren om een doel te bereiken. Dat ga je zien als je iets gaat wijzigen. Als je een keer iets anders probeert.  

  • Misschien luister je nooit naar je gevoel, en kan je dat nu wel een keer doen. 
  • Of misschien ga je een keer niet heel hard werken maar neem je rust als je veel stress hebt.  
  • Of ga je alleen al denken aan wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn als je anders gaat handelen.  

Want daar zit wel de crux.  

Als je steeds hetzelfde doet, kom je niet verder, leer je niets dus laat staan dat je jouw veerkracht echt gaat leren kennen. 

Kijk, als je al jaren dezelfde weg van Utrecht naar Groningen neemt, kom je op een dag niet spontaan uit in Maastricht. Je zult hiervoor toch echt een keer een andere afslag moeten nemen. 

Ik ken genoeg mensen die verwoed proberen om een ander resultaat te krijgen door steeds hetzelfde te doen. Het lijkt misschien anders maar het is toch hetzelfde. Ze kopen nieuwe auto’s, sluiten betere verzekeringen af, maken ruzie met mensen en veroordelen hen die andere keuzes maken. Ze nemen nieuwe mensen mee in hun snelle bolide maar blijven dezelfde route nemen en komen daarna weer uit waar ze altijd uitkomen. 

En maar mopperen en klagen tegen iedereen die het maar wil horen. Ze geven iedereen de schuld maar kijken niet in hun eigen spiegel. Zo blijven ze hetzelfde resultaat houden. Want het belangrijkste ingrediënt van hun tocht, dat nemen ze niet onder handen. Alles er omheen wel, maar niet zichzelf. En dan ga je nooit je oorspronkelijk staat zien en voelen. 

Als je de verantwoordelijkheid om weer op te staan na tegenslag, bij jezelf neerlegt, dan is dat even wennen. Maar het geeft je uiteindelijk energie en vertrouwen. Kijk in je eigen spiegel, ga op zoek naar jouw unieke en oorspronkelijke staat. Begin ook met geloven in jezelf. Wees je ervan bewust dat je alle ellende niet voor niks hebt meegemaakt, als je ervoor kiest dat je ervan kunt leren.  

Ga voor een andere mogelijkheid. Bedenk wat je allemaal zou kunnen doen om weer terug te veren. Laat je inspireren en aanmoedigen door anderen, en sta op. 

Belangrijke tip: Bedenk het niet alleen maar kom ook tot actie!

Kan je wel een handje gebruiken die je helpt met opstaan? Wij zijn er goed in. Laat je gegevens achter en dan nemen we binnen 24 uur (op werkdagen) contact met je op.

Andere inspiratie

authentiek-scaled

Zit er een prijskaartje aan authentiek zijn?

Als je echt autonoom en authentiek door het leven wilt gaan, gaat dit ten koste van verbondenheid met de mensen die b...
IkBeleefdeHetSteedsWeer

Wat als trauma je leven beheerst?

Het leven kunnen leven zoals je dat zelf graag wilt. Ja, dat klinkt goed zeg. Dat willen we allemaal natuurlijk. M...
Gewoontes

Eigenaardige gewoontes

Tegenover mij zit Marga, een vrolijke energieke dame van 42 jaar die nogal wat eigenaardige ‘gewoontes’ heeft, zoals ...