Wat moet ik toch met die cliënt waarbij de coaching niet aanslaat?

4 oktober 2023

Als coach ben je altijd op zoek naar manieren om jouw coachees te helpen en te motiveren. Maar soms kan het gebeuren dat de coaching sessies niet helemaal lopen zoals je had gehoopt. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals weerstand, onzekerheid of een gebrek aan motivatie. Gelukkig zijn er manieren waarop je hier als coach mee om kunt gaan.

Omgaan met weerstand

Het kan gebeuren dat jouw coachee niet openstaat voor de coaching sessies en zich verzet tegen jouw begeleiding. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals angst voor verandering of onzekerheid over de coaching. Het is belangrijk om hier begripvol mee om te gaan en de persoon tegenover jou de ruimte te geven om zijn of haar gevoelens te uiten. Probeer ook te achterhalen waarom er weerstand is en bespreek dit. Door open te communiceren en samen tot oplossingen te komen, kun je de weerstand verminderen en de coaching sessies weer op het goede spoor krijgen.

Begeleiden bij onzekerheid

Soms kan jouw cliënt onzeker zijn over zichzelf of over de coaching. In dat geval is het belangrijk om de coachee aan te moedigen. Geef complimenten en benadruk de positieve ontwikkelingen die je ziet. Laat zien dat jij er vertrouwen in hebt en in zijn of haar capaciteiten en talenten. Dit helpt bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen want in de ogen van de cliënt heb jij er tenslotte verstand van. En op die manier zal ook het vertrouwen in de coaching toenemen.

Het mentorgesprek

Een andere manier om te achterhalen waarom de coaching sessies niet lekker gaan, is door een mentorgesprek te voeren. Leg de casus voor aan andere coaches en vraag hoe zij hiermee om zouden gaan. Dit geeft jou als coach de mogelijkheid om feedback te ontvangen en samen naar oplossingen te zoeken. Het kan ook helpen om meer inzicht te krijgen in wat er speelt bij jouw coachee, zodat je daar beter op kunt inspelen tijdens de sessies.

Heb je een heel specifieke vraag waar je graag met mij over wil sparren, maak dan een geheel vrijblijvende afspraak met mij. Ik kijk graag met je mee: https://calendly.com/krachtigmens/mentor-geprek

Blijf motiveren, inspireren en aanmoedigen

Het is belangrijk om als coach altijd jouw coachees te blijven motiveren, te inspireren en aanmoedigen om tot actie over te gaan.  Wijs ze op hun doelen, laat ze zien hoe ver ze al zijn gekomen en geef ze nieuwe inzichten en tools om verder te groeien. Blijf ook openstaan voor feedback en pas indien nodig jouw aanpak aan. Door een positieve en nieuwsgierige houding te blijven behouden, zul je zien dat de coaching sessies weer op gang komen en jouw coachees weer gemotiveerd raken om aan hun ontwikkeling te werken.

Conclusie

Als de coaching sessies niet aanslaan, is het belangrijk om als coach begripvol en flexibel te zijn. Ga in gesprek met jouw coachee en probeer samen tot oplossingen te komen. Blijf daarnaast motiveren, inspireren en aanmoedigen. Sta ook open voor feedback. Op deze manier kun je weerstand, onzekerheid en andere obstakels overwinnen en jouw coachee helpen om zich verder te ontwikkelen. 

Zijn wij nog niet gelinkt? Ik zou het leuk vinden om in contact te komen met gelijkgestemde professionals in dit boeiende vakgebied. Laten we netwerken en kennis delen! 🤝https://www.linkedin.com/in/krachtigmens/

Andere inspiratie

SlaatNietAan

Wat moet ik toch met die cliënt waarbij de coaching niet aanslaat?

Als coach ben je altijd op zoek naar manieren om jouw coachees te helpen en te motiveren. Maar soms kan het gebeuren ...
Header_veerkracht

Wat is eigenlijk veerkracht? 

Iedereen heeft het maar over veerkracht, maar wat is het nou eigenlijk? Volgens Wikipedia is het dit: De veer...
Empathie

Empathie en verbinding: De sleutel tot coachen naar veerkracht

Als coach heb ik geleerd dat veerkracht veel meer is dan alleen het vermogen om terug te veren na een tegenslag. Het ...