fbpx

Waarom sta jij straks weer elke dag in de file?

30 mei 2018

Gelukkig hoef ik niet elke dag meer ’s ochtends vroeg de snelweg op. Maar als ik dat wel doe, kom ik regelmatig in de file terecht. Ik kijk dan om mij heen naar alle mede filerijders en zie hun gezichten. Sommige lachen en praten tegen een voor mij onhoorbare stem. Anderen staren wat mistroostig voor zich uit. Het lijkt of zij het niet naar hun zin hebben en ik vraag mij af of zij met frisse tegenzin onderweg zijn naar het werk.

Het is bekend dat ongeveer de helft van de Nederlanders niet gelukkig is met zijn of haar baan. Ruim 40% kan niet overweg met zijn of haar manager. En 60% is niet tevreden over het salaris. En waarom gaan deze mensen dan toch elke dag in de file staan, vraag ik mij af.

Een file bestaat dus grotendeels uit stromen met mensen die dus iets gaan doen waar ze niet blij van worden. Laatst hoorde ik dat deze mensen dan ook vaak tegen hun kinderen zeggen ‘Ga vooral iets studeren met baangarantie.’ Met als gevolg dat deze kinderen waarschijnlijk over 10 jaar ook weer in dezelfde file staan om iets te gaan doen wat ze eigenlijk helemaal niet willen doen. Op een plek waar ze helemaal niet willen zijn.

Als je niet doet wat werkelijk bij je past, kan de zin van het leven je soms ontgaan. Ja, die gaat diep. Maar het is wel ontzettend waar. Als je niet het gevoel hebt dat je vrij kunt bewegen, je kunt uiten zoals je graag wilt en iets kunt creëren, kan je dan wel gelukkig in het leven staan?

Een mens heeft het vermogen om niet werkelijk te leven terwijl ze wel in leven zijn. Ik vind dat een bijzonder gegeven. Ze leven van weekend naar weekend en ervaren niet het gevoel van trots zijn op zichzelf. Vaak is hun levensenergie laag. Ze zijn als een vis zonder water. Ze liggen als het ware te wachten totdat er iets veranderd of totdat ze doodgaan. Maar een vis kan niet opstaan om naar het water te lopen, een mens kan dat wel. Je kunt elke ochtend in die auto stappen om iets te gaan doen wat je helemaal niet leuk vindt. Je krijgt een zak met geld waarmee je dan je hypotheek kan betalen of die studie van je kind. Maar wat heb je aan een huis als je er niet gelukkig in bent? Of waarom zou je je kind iets laten studeren waar hij of zij helemaal niet gelukkig van wordt?

We zijn hier allemaal op tijdelijk basis dus waarom zou je er geen leuke tijd van maken. En natuurlijk kan er heel veel misgaan, maar er kan ook heel veel goed gaan. Hoe dan?

Je kunt beginnen met het veranderen van de manier waarop je denkt.

Het werkt als volgt. Terwijl je morgenochtend in de file staat en merkt dat je met frisse tegenzin naar je werk rijdt, stel jezelf dan de volgende vraag:

  1.     Stel, alles is mogelijk, wat zou ik dan nu doen?
  2.     Wat kan ik NU doen of veranderen waar ik volgend jaar nog trots op ben?
  3.     Hoe vaak doe ik nog de dingen die ik als kind zo leuk vond om te doen?

Wat zijn je antwoorden? En geven ze je een goed gevoel?  Merk je dat je mogelijkheden gaat zien? Ik hoop het voor je.

Kies de gedachten en pak kansen die je blij maken. Dat verhoogt je houdbaarheid. En niet alleen je persoonlijke houdbaarheid, maar ook je duurzame inzetbaarheid gaat erop vooruit. Wat weet je dat je veel beter presteert als je werk doet waar je blij van wordt? Als je iets kunt bijdragen, iets kunt creëren?

Voor werkgevers en managers dus ook super interessant lijkt mij. Het verloop gaat omlaag maar ook het verzuim zakt. Werkgeluk en vitaliteit gaan hand in hand en daar heeft iedereen baat bij. Een win-win situatie!  Als  manager kun je bijdragen aan die situatie door te investeren in werkgeluk en vitaliteit. Dat verhoogt de duurzame inzetbaarheid, je voegt waarde toe en het voelt simpelweg goed. Kortom, het maakt het leven een stuk leuker.

Werkgeluk, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn belangrijke onderdelen voor werkgeluk. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mail naar info@krachtigmens.nl of laat hier je gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

Geschreven door: Inge Miltenburg-Bos

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - Waarom sta jij straks weer elke dag in de file?

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag