fbpx

Tijd om op te laden, bij te komen en uit te puffen

3 aug 2018

Yeahhh het is komkommertijd. Dus tijd om op te laden, bij te komen, uit te puffen of iemand anders leeg te trekken. 

Vakantiegevoel vasthouden, hoe doe jij dat? Hoe laad jij Op? Laten we daar eens oordeel loos naar kijken. 

Terwijl jij je oplaadt tijdens twee weken strandhangen, lezen, eten, drinken, slapen en vooral uitrusten, zal de ander zich opladen terwijl hij de een na de andere adrenalinekick krijgt van het bungy-jumpen, parachutespringen, paragliden en zwemmen met haaien. 

Er is geen goed en er is geen fout. Je bent wie je bent en alleen jij voelt wat je op dit moment nodig hebt. 

De kunst is uiteraard om dat te weten te komen. Hoe dan? 

Door goed te luisteren naar je lichaam, want als je de rust en de tijd neemt om te gaan zitten en eens goed te voelen, dient de behoefte zich vanzelf aan. 

Nou, dat wordt nog een hele klus. Want als jouw behoefte ligt bij het strandhangen, terwijl je partner het liefst een rondreis zou willen maken en de kinderen schreeuwen om pretparken en ander luidruchtig geweld. Hoe vind je dan een middenweg? Creëer een basis. De basisbehoefte van ieder mens is rust. Vanuit rust kun je ‘uitstapjes’ maken naar creativiteit, opwinding, inspanning of nog meer rust en verdieping. 

Je hoeft niet ’s morgens om 8.00 uur al op de rug van een olifant te zitten of op het heetst van de dag in een ellelange rij voor een bijzonder museum te staan. Je hoeft ook niet ’s avonds te panikeren als je geen plekje hebt kunnen bemachtigen in dat ene restaurant of dat prachtige theater. 

Go with the flow en laat ook eens wat aan het toeval over. 

Bijzonder dat ik dat nu kan zeggen, want juist ik had in het verleden de behoefte om voorafgaande aan een vakantie alles te regelen. Waar wil ik slapen en eten, waar zijn gezellige wijnbarretjes of bijzondere proeverijen. Wat is er te zien en wat mag ik absoluut niet missen. Google was mijn beste vriend, ik was bekaf als ik thuis kwam na twee weken sprint-vakantie en dan nog had ik het gevoel dat ik niet ‘alles’ had gezien. Herkenbaar? 

Inmiddels weet ik dat het anders kan en weet je wat…..alle mooie dingen dienen zich vanzelf aan. En wat zich niet aandient zal ik niet nodig hebben. 

Zo heb ik prachtige zonsopkomsten gezien, mooie plekjes ontdekt, leuke gesprekken gevoerd met wildvreemde mensen, nieuwe smaken ontdekt en gevoeld dat opladen ook kan bestaan uit verrast en gevoed worden door toevalligheden. Door datgeen wat onverwacht op de pad komt en soms is dat niets en mag je lekker achterover hangen en genieten van rust. 

En als jouw gezelschap bestaat uit meerdere mensen, neem dan ook af en toe eens een moment voor jezelf. Je hoeft namelijk niet alles samen te doen en te delen. 

Ga je niet (nog) niet op vakantie, maar wil je meer rust? Dan geldt eigenlijk exact hetzelfde principe.  

Je hoeft niet ’s morgens vroeg als eerste bij de koffiemachine te staan, deel te nemen aan alle gesprekken en discussies, of te luisteren naar de nieuwste roddels. Ontwijk prikkels en pak eens een boterham of salade terwijl je een wandeling maakt, of op een bankje of muurtje zit in de buitenlucht. En echt, die collega van jou heeft soms ook een goed idee. Of niet! Maar dan hoef je er ook niets mee.  Laat je niet leegtrekken! Fijne dag! 

Wil je leren hoe je dit kunt doen? En hoe het werkt; vakantiegevoel vasthouden? Kijk dan hier.

 

Elly Luider

Met ruim dertig jaar en duizenden uren podiumervaring, weet Elly haar publiek feilloos te boeien en te inspireren. Voorheen deed zij dit als als cabaretière, inmiddels als coach en trainer binnen het team van Krachtig Mens. Op een luchtige, speelse wijze lardeert ze pijnlijke onderwerpen en ingewikkelde situaties met humor, waardoor een lezing of training van begin tot eind boeiend en vermakelijk blijft. Wil je dit van haar leren? Lees dan hier verder

 

 

 

 

 

 

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - Tijd om op te laden, bij te komen en uit te puffen

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag