fbpx

Stel, Covid-19 was een persoon

3 mei 2020

Stel, Covid-19 was een persoon. Wat zou je dan tegen hem/haar willen zeggen?

Ik zou dit doen door het schrijven van een brief. Om geen weerstand op te wekken, zou ik eerst de positieve dingen benoemen om vervolgens aan te geven dat hij/zij toch echt moet verdwijnen.

Zoiets als dit:

Beste C,

Zelden heb ik een levend wezen ontmoet die zo’n grote invloed heeft op mijn leven. Door jou ga ik de deur haast niet meer uit. Ik ga wel dansend door de supermarkt, maar ik ben toch wat mensenschuw geworden. Ook ben ik een vreemd soort van smetvrees aan het ontwikkelen. Ik was voortdurend mijn handen, schud overigens helemaal geen handen meer. Ook ben ik ineens heel netjes en ruim ik elke kast in mijn huis op.

Wat ik heel indrukwekkend vind, is dat je niet alleen míjn leven zo beïnvloedt. Je doet dit met de hele mensheid! Er zijn wereldleiders die maar wat graag zoveel invloed op mensen zouden willen hebben. De manier waarop je dit doet, daar wil ik je wel even op spiegelen. Ben jij je ervan bewust dat door jouw invloed er wordt bepaald hoe we met elkaar omgaan?

  • Hoe we onze verjaardagen vieren?
  • Hoe we afscheid van mensen nemen?
  • Hoe we ons onderwijs inrichten?
  • Jeetje, jij zegt zelfs dat we voorlopig niet naar de kapper gaan!

Wat jij bepaalt, dat gebeurt! Als ik tegen mijn kinderen zeg dat ze de vaatwasser leeg moeten halen, levert dit al heel wat commentaar op. Maar wat jij voor elkaar krijgt, is bizar. En dat zonder iets te zeggen. Je zegt niets… je beweegt je onzichtbaar door onze samenleving. Geen mens heeft je ooit met het blote oog waargenomen en toch maak jij de dienst uit.

Het mooie is wel dat wij mensen niet voor één gat te vangen zijn en dus inspireer je ons eigenlijk ook. We vliegen alle kanten op. O nee, vliegen doen we niet meer sinds jij in ons leven bent. Maar in ons hoofd vinden we nog wel heel veel ruimte. We ontdekken onontgonnen gebieden en komen zo op mentale plekken waar we nog nooit eerder zijn geweest. Er zijn zoveel ondernemers die met geweldige oplossingen komen. Maar ook op sociaal gebied gebeuren er mooie dingen. Boodschappen worden gedaan voor de buren, bingosessies in straten en ouders spelen weer met kinderen. En als we gaan wandelen dan zeggen we elkaar ineens ‘en masse’ gedag. Er ontstaat een verbinding die we in tijden niet gevoeld en gezien hebben. We merken dat we echt een dapper en sterk volk zijn.

Je zorgt er ook voor dat andere zorgen verdwijnen. Ik heb al in geen tijden meer een boer op de A2 gezien! Al kom ik daar zelf ook bijzonder weinig, maar toch. De natuur is ook erg blij met jouw komst, want onze lucht is zelden zo schoon geweest. Ik schrik me af en toe rot als ik een vliegtuig zie.

En olie? We raken het aan de straatstenen niet meer kwijt! Wie had dat ooit gedacht. Maar wat je doet voor de zorg en anderen in vitale beroepen, maakt ook diepe indruk. Eindelijk worden ze op waarde geschat. Echt knap zoals je dat in korte tijd geregeld hebt, want eerdere acties op bijvoorbeeld het Malieveld, sloegen niet zo aan. Dus dat is top!

Maar…, ze werken allemaal wel heel hard en lopen veel risico. En dat is een mooi bruggetje naar mijn volgende punt.

Er gaat namelijk ook iets heel erg mis wat ik toch echt even tegen je aan wil houden. Want als je zoveel invloed hebt op de hele wereldbevolking moet dat dan echt levens kosten? Je ontneemt mensen de lucht, en dat kan niet de bedoeling zijn! Vanmorgen las ik dat mensen die jouw kracht gevoeld hebben hier PTSS en longschade aan over kunnen houden en dat gun je echt niemand. Je zorgt er ook nog eens voor dat mensen eenzaam zijn, weet je dat wel? Grote groepen leven in angst. Ze verliezen hun geliefde, hun werk, hun bedrijf, hun toekomst of blijven de rest van hun leven op een andere manier beschadigd door jouw komst.

Dus ik wil je een voorstel doen. Als wij, de mensheid, nu een aantal van jouw suggesties in stand houden zoals het meer zorg en aandacht hebben voor elkaar, meer thuis werken, minder klagen, elkaar meer op waarde schatten en dus niet meer zo oordelen, zou jij dan weer net zo snel willen verdwijnen als je kwam? Jouw boodschap is wat mij betreft duidelijk en ik denk ook dat we het samen echt wel kunnen. Maar we willen wel graag de kans hebben.

Dus als jij verdwijnt ergens naar een galaxy ver, ver weg ofzo, dan nemen wij jouw les ter harte. Want, en dit is heel belangrijk, onze ouderen kunnen dan weer naar buiten. Dan kunnen we weer uit eten en met vrienden genieten van alle leuke terrassen in ons mooie land. Mijn moeder zou ook zo graag haar drie achterkleinkinderen zien, weet je. En andere mensen willen de hand vast kunnen houden van degene die gaat overlijden. Nu kan dat allemaal niet en dat is soms jammer maar met name dat laatste toch heel erg verdrietig.

Nou goed, er gebeurt natuurlijk nog veel meer maar dit zijn wel een beetje de hoofdlijnen. Ik hoop dat we een deal hebben! Zullen we afspreken dat je gewoon verdwijnt? Ik bedoel, je hoeft dus niet langs te komen om de kleine lettertjes te bespreken.

Met vriendelijke groet,

Inge Miltenburg Bos

Was het maar zo dat je C op deze manier kon benaderen.

Maar als dit niet kan, wat kan dan wel?

Het nieuwe gaan accepteren, herkaderen van visies en nieuwe afspraken met elkaar maken. Als we straks weer naar het werk gaan, of als wij weer meer buitenshuis kunnen bewegen, ga dan niet met de botte bijl erin als je iemand niet begrijpt of als deze ander gedrag vertoont.

We zijn momenteel allemaal gedwongen om uit onze comfort zone te stappen.

Het maakt wellicht wat onzeker en toch zijn we ons bewust van wat er werkelijk toe doet. Dit geeft de mogelijkheid tot groei zoals we weten, dus laten we die kans pakken. Want groeien vanuit tegenslag, gaat niet vanzelf. Dat is iets wat je moet dóen! Wil je weten hoe? Ik deel mijn kennis en ervaring hierover via mijn eBook. Je kunt het hier gratis downloaden. In mijn eBook vertel ik je wat werkt.

Wellicht heb jij het niet nodig, maar lees het dan voor je collega’s. Straks als we weer naar het werk gaan, zullen we merken dat het hebben van vertrouwen heel belangrijk is.

 

Geschreven door: Inge Miltenburg-Bos, eigenaar van de Faith-methode

P.S. Wil je hier hulp bij of over wil je hier vrijblijvend over doorpraten? Stuur dan een mail: inge@krachtigmens.nl. Ook ik heb FaceTime, Zoom, Skype en andere manieren van veilig in contact komen, ontdekt.

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - Stel, Covid-19 was een persoon

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag