Scènes op de werkvloer – PROFIEL PLAKKERS

6 jun 2018

Voor deze scène neem ik je mee naar het bos.

Het is een prachtige zonnige voorjaarsdag en je hebt besloten om met jezelf naar buiten te gaan. Je hebt geleerd dat de natuur de beste plek is om op te laden en aangezien je de afgelopen tijd nogal wat stress hebt ervaren op het werk, pak je de auto en rij je naar een van je favoriete wandelplekken.

Uiteraard ben je goed voorbereid.
Je hebt ooit bij zo’n Pieterpadwinkel een complete outfit, inclusief broek met afritsbare pijpen, Nordic-stokken en gruwelijk lelijke wandelschoenen met dikke profielzool laten aansmeren. Dus dit is de uitgelezen dag om al die bende aan te trekken en mee te nemen.

Gewapend met een rugzak vol fruit, crackers en een fles water, stap je op je rupsbanden de auto uit, het bos in. En terwijl je papier prikkend de paden op, de lanen uit loopt, passeer je een groepje padvinders, een yogaklasje, wat joggers, andere slecht geklede frisse lucht happers en opvallend veel hondenbezitters die hun Bello lekker laten draven tussen de bomen. Goed idee!

Dus even later besluit je dapper om het pad te verlaten en zigzaggend tussen de bomen door een zintuigenwandeling te maken. Ergens heb je gelezen of gehoord dat zintuigenwandelingen onderdeel uitmaken van mindfulness en als je ergens behoefte aan hebt is het mindful zijn. Lekker je hoofd leeg maken. Even niet bezig zijn met je werk en die ongelooflijke eikel die zich manager mag noemen, maar werkelijk geen idee heeft hoe hij met mensen moet omgaan.

Cijfers, omzet, beter, meer…. en ……terug naar de natuur. Zintuigenwandeling!

Goh, wat ruikt het bos eigenlijk lekker! Je concentreert je op de aromatherapie-achtige lucht van dennen, het vochtige mos en de prachtige grote varens. Het valt je op hoeveel verschillende kleuren groen er zijn. Je staat stil, sluit je ogen en terwijl je heel mindfull al die heerlijk bosluchten opsnuift en jij je stinkende best doet om te ontspannen zie je ineens die brede grijns van je collega voorbijkomen. De collega die al maanden aan je stoelpoten loopt te zagen en uit is op jouw functie. De collega die je de een na de andere rotstreek heeft geleverd……. niet aan denken nu!

Luister naar het geluid van de bladeren die op het ritme van de wind elkaar zacht ritselend strelen. Goh, wat zou je die collega eens flink op zijn bek willen timmeren, maar dat kan niet. Je bent al maanden aan het pappen en nathouden. Je kunt hem niet veranderen, dus moet je zelf veranderen. Moet jij je aanpassen en ervoor zorgen dat hij geen grip op je krijgt. Dus ben je aardig en voorkomend. Maar ook op je hoede en gestrest.

Hoe kan het toch dat sommige mensen zoveel invloed hebben op jouw gemoedstoestand? Dat die nare grijnzende gezichten iedere keer weer oppoppen, juist op de momenten dat je met iets leuks bezig bent, of je rust zoekt?

Op dat moment besluit je dat het nu wel klaar is met dat wandelen, luisteren, kijken en snuiven. Met ferme stappen loop je terug naar de auto. Ondertussen bedenk je een scenario waarmee je zowel de manager als de collega het nakijken geeft. Je zal ze een poepie laten ruiken. Met jou valt niet te dollen! Plankgas naar huis om de boel eens op papier te zetten!

De verwarming op volle toeren, want inmiddels zijn zowel de buiten temperatuur als jouw humeur redelijk gedaald tot beneden nul. Uit de radio klinkt een van je favoriete nummers, het wordt al snel aangenaam warm en jouw humeur schiet van min naar plus. Je ademt een paar keren flink in en uit en realiseert je dat een penetrante lucht de auto vult. Er wordt regen verwacht, dus waarschijnlijk zijn de boeren aan het gieren. Ter bevestiging open je het raam, maar al wat er binnenkomt is de lucht van vers gemaaid gras. Lekker, maar koud, dus snel sluit je het raam. Vijf minuten later is de lucht niet meer te harden en besluit je te stoppen voor een check. Misschien ligt er iets te rotten in je auto. Bah!

Even later sta je op de parkeerplaats van een groot benzinestation. Fijn, even checken, de boel verwijderen en een bak koffie halen. Terwijl je uitstapt en onderzoekend de rubbermatten op de bodem van de auto inspecteert, valt je oog op de pedalen waar grote plakken smurrie en bladeren aan geplakt zitten. He getverdegetverde……..rothonden met hun vieze geschijt!!!

Goede idee om, net als de honden, van dat pad af te gaan! En waarom ruimen die hondenbezitters niet meteen die zooi op. Het is toch verplicht om als een slaaf met een schepje en een zakje achter de reet van je viervoeter aan te lopen! Getverdegetverde gever!!!

En terwijl je met een stokje de shit tussen het profiel van je schoen peutert, wordt je overvallen door een enorme boosheid. Weer duikt het meesmuilende gezicht van je collega op. De collega die je uitlacht als je weer eens onhandig bent. Je koffie omstoot, de verkeerde documenten in de vernietiger stopt, je telefoon op de grond laat vallen. Als je niet uit je woorden kunt komen tijdens een overleg. En met iedere prik, veeg en klop word je bozer en bozer tot je uiteindelijk beide schoenen met een enorme boog het bosschage naast de parkeerplaats in slingert.

Weg met die klootzak die als stront in mijn profiel iedere dag mijn leven zuur maakt!

Maar ja…..uiteindelijk zal je toch de confrontatie met die collega moeten aangaan. Enig idee op welke manier je zowel het conflict met de collega als manager kunt aanpakken?

Wij wel! www.krachtigmens.nl

PS: Wil je kennismaken met ons? Dat kan, meld je aan bij de Nationale Allesbehalve Haringparty 2018! We ontmoeten je graag!

Geschreven door:

Elly Luider

Met ruim dertig jaar en duizenden uren podiumervaring, weet Elly haar publiek feilloos te boeien en te inspireren. Voorheen deed zij dit als als cabaretière, inmiddels als coach en trainer binnen het team van Krachtig Mens. Op een luchtige, speelse wijze lardeert ze pijnlijke onderwerpen en ingewikkelde situaties met humor, waardoor een lezing of training van begin tot eind boeiend en vermakelijk blijft.

 

 

 

 

 

 

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod