fbpx

Dansend leiderschap

23 mei 2018

Dansles…  Heb jij toen je op de middelbare school zat op dansles gezeten? Het is allang niet meer gebruikelijk, maar er is een tijd geweest dat velen van hun ouders op dansles moesten. “Dat is goed voor je opvoeding en algemene ontwikkeling’, zei men dan.

Wat leerde je, behalve de dansen die je daarna nooit meer danst? Nou, bepaalde regels volgens de etiquette, maar vooral wie moest leiden en wie moest volgen en hoe je dan toch samen een mooie dans kon neerzetten. Eigenlijk kon je bij alle leerlingen op de dansvloer al zien wie van nature makkelijk kon leiden en wie zich daarin moest ontwikkelen of aanwijzingen nodig had. Of wie zich niet liet leiden, maar zelf de leiding overnam en een andere kant op ging, dan ‘afgesproken’ was.

De beste leiders op de dansvloer zijn zij die weten welke passen richting geven en  deze kunnen combineren met hun gevoel en hun overtuiging. Die met hun hele lichaam kunnen uitdrukken wat ze weten!

Met alleen wéten, kom je er niet. Dat wordt lijden in plaats van leiden. Dat wordt duwen of tenentrapperij. Andersom heeft de leider ook iemand nodig die de leiding aanváardt. Je kunt niet als een slappe pop in iemands armen hangen met het idee, zorg jij maar dat ik een beetje fatsoenlijk die dansvloer rond kom. Dansen draait erom dat je béiden weet wat je gaat doen en dat de een de richting aangeeft en de passen inzet en de ander deze volgt. Het is een subtiel spel tussen weten en voelen, een subtiel spel ook tussen twee mensen die beiden heel aanwezig zijn in de situatie.

Als wat je hoofd denkt, ook gevoeld wordt in je lichaam ben je authentieker. Dan ben je  meer en overtuigender aanwezig en je straalt iets anders uit. Dat zie je in dansen. Dat zie je ook op de werkvloer.

Ik was in gesprek met een man die op zijn werk in een nieuwe, meer leidende rol was gekomen. Na wat uitleg over hoe het bedrijf waar hij werkte in elkaar zat en wat zijn rol was, kwamen we op het onderwerp dat hem dwars zat. De man tegenover mij verzuchtte enigszins wanhopig: ‘ik begrijp het niet! Voorheen deden we in ons team met elkaar gewoon de dingen die moesten gebeuren. Ieder pakte op waar hij of zij goed in was. Als het nodig was, overlegden we met elkaar. En wat we afspraken werd gedaan. Sinds de teamsamenstelling is gewijzigd, er nieuwe bij zijn en ze mij hebben aangewezen als voorman, loopt het allemaal toch anders. Het lijkt of iedereen maar wat doet. Ik krijg de collega’s maar moeilijk mee.’

En het voelt voor mij ook anders. Hij wijst op zijn borstkas alsof daar op die plek het gevoel zich centreert. ‘Mooi’ denk ik, want voelen is hierbij een belangrijke ingang. En ineens moet ik aan het voorbeeld van dansen denken. ‘Heb jij vroeger op dansles gezeten?’ vraag ik hem. De man zucht en rolt met zijn ogen. ‘Pffff ja, wat een drama. Ik vond het niets.’

Ik vraag hem te komen staan, tegenover mij met zijn gezicht naar mij toe. Even kijkt hij verschrikt. ‘Nee’ stel ik gerust,’ we gaan niet dansen’. Maar zet eens een stap vooruit, zódanig dat ik weet en voel dat ik een stap achteruit moet doen. De man zet aarzelend een stap in mijn richting en meer omdat ik het zelf bedenk dan omdat hij het aanwijst, ga ik ietsje achteruit.

Dat doen we nog een keer. De stap van de man blijft zoekend, en ondertussen kijkt hij mij vragend aan. Ik kijk vragend terug. ‘Ja? Wat wil je zeggen?’ De stap die hij zet, blijft opnieuw wat ingehouden. ‘Merk je wat er gebeurt?’, vraag ik hem. ‘Ja’, zegt hij, ‘je gaat niet echt achteruit…’ Feitelijk klopt dat. Maar er gebeurt nog iets. Zijn hoofd bedenkt wel hoe hij de stap gaat zetten, maar zijn lijf drukt het niet uit. Daardoor mis ik zijn boodschap.

Dan gaan we onderzoeken wat er allemaal gebeurt. In je hoofd zet je de stap, maar de overtuiging die je erbij zou moeten voelen, ontbreekt. Als jij de overtuiging niet uitstraalt, voel ik ‘m niet. Als jij niet met hoofd en hart de richting aan geeft, waarom zal ik dan volgen?  En hier komen we bij het thema. De werknemer voelt niet de overtuiging dat hij in zijn werk op de goede plek zit. En dus laat hij die overtuiging ook niet aan de collega’s zien. Op hun beurt, missen zij de overtuiging om de dingen te doen zoals die zijn afgesproken of aangegeven. En dus gaan zij hun eigen weg bewandelen.

We lassen een tussenstap in. We doen wat oefeningen waarmee hij dichter bij zijn gevoel, bij zijn lijf komt. Waardoor hij beter gaat voelen wat hij wil uitdrukken. Dan terug naar de eerste oefening. ‘Oke’, zeg ik ferm ‘en nu een duidelijk stap. Stap als ware maar door mij heen.’ En dan ineens voel ik de overtuiging in zijn stap en ga ik bijna automatisch achteruit. Dit is wat ik zocht. En hij voelt het verschil.

Dansend leiderschap… Samenspel tussen leiden en geleid worden vraagt presence, het vraagt daadwerkelijke aanwezigheid met je hoofd en lijf. Samenspel tussen je hoofd en je lijf maakt een belangrijk onderdeel uit van vitaliteit. Het maakt duidelijker wat je vindt en waar je voor staat en het maakt keuzes makkelijker.

Het kunnen maken van keuzes, is een belangrijk onderdeel in een coachingstraject. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mail naar info@krachtigmens.nl of laat hier je gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

Geschreven door:

Mylène Woudstra

Mensen ondersteunen zit voor 100% in haar DNA. De ruim 20 jaar ervaring bij diverse mkb-organisaties in combinatie met haar kennis van de mens en van verzuim in het algemeen, hebben haar gevormd tot een expert in het helpen van medewerkers bij het hervinden van balans en mogelijkheden.

 

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - Dansend leiderschap

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag