fbpx

 Keuzestress 

18 jul 2018

Wie heeft er last van keuzestress?

Hoe meer keuzes er zijn, hoe onrustiger je wordt. 

Nu ben ik opgeleid tot coach en Mindfulness-medatietrainer, maar dat wil niet zeggen dat ik dan bij iedere keuzevraag mijn ogen sluit en ‘voel’ wat zich aandient.  Dat is onmogelijk. Want als je vanuit een noodsituatie moet kiezen is er geen tijd om bij jezelf naar binnen te gaan en rustig te ‘voelen’ wat in deze situatie de beste keuze zou zijn. Je vecht-vlucht systeem zorgt ervoor dat je direct reageert. En dat is maar goed ook!  

Maar als dit niet aan de orde is, wordt het toch wat lastiger. De laatste tijd valt het mij op dat wij steeds meer keuzes mogen maken. We willen ook steeds meer betrokkenheid en zeggenschap. De keuze is reuze, maar is dat wel prettig en gewenst? 

Een goede vriendin vertelde laatst het volgende: 

‘Als ik kaarten reserveer voor een theatervoorstelling en ik mag vooraf zelf bepalen waar ik wil zitten, word ik onrustig. Ik bestudeer dan de plattegrond van het theater en zoek heel zorgvuldig naar de best beschikbare plaatsen. En dan nog vraag ik mij af of ik het wel goed heb gedaan. Maar het is nog erger als je niet kunt reserveren en pas bij binnenkomst een plekje mag uitzoeken.  

Dat is tegenwoordig ook een trend bij restaurants. Dat je zelf een tafeltje mag uitzoeken. Ik schiet dan volledig in de stress! Want dan moet ik namelijk op zoek naar de best beschikbare plek en scan ik minutenlang de totale ruimte. Ik wil uiteraard een goede keuze maken! Niet met mijn rug naar de deur of met uitzicht op een muur en niet in de buurt van de wc of naast de looproute. Geeft allemaal onrust en uit eten doe je vooral voor je plezier. 

Dus wil ik eigenlijk ook geen menukaart waar tien voorgerechten en twintig hoofdgerechten op staan. Liefst geef ik aan wat ik echt niet wil eten en laat mij dan verrassen door de kok. Natuurlijk vind ik het dan best spannend wat ik op mijn bord krijg, maar ik ga ervan uit dat het goed is. Zo niet, kan ik het altijd nog terug geven.  

Nog zoiets. Vorige week bij de kapper vroeg het meisje bij de wasbak of ik twee keer shampoo wilde. Ik was zo verbaasd…twee keer shampoo…waarom moet ik nu ook al kiezen of ik twee keer shampoo wil! 

Was gewoon mijn haar en als jij vindt dat je er twee of twintig keer shampoo in moet smeren , dat moet je dat doen. Laat mij alsjeblieft genieten van mijn ‘ik hoef even niets’ kapper momentje. 

Ik moet op mijn werk ook al zoveel keuzes maken. Als leidinggevende heb ik steeds vaker het gevoel dat iedereen op mij leunt. Laatst was ik helemaal klaar mee! 

Toen nummer zes aan mijn bureau stond met een ‘hoe zal ik dat doen en hoe wil je dat hebben’ vraag, heb ik haar duidelijk laten weten dat ze ook wel eens wat verantwoordelijkheid mag nemen en zelf keuzes moet maken. Natuurlijk zal ik er iets van vinden, want ik ben nu eenmaal eindverantwoordelijk. Maar ik word gek van die mensen die zelf geen beslissingen willen of durven nemen.’ 

Ik heb goed geluisterd naar mijn vriendin en begrijp heel goed waar haar irritatie vandaan komt en waarom het haar zoveel stress geeft. 

Wat is hier volgens jou aan de hand? 

Of ben jij en jouw team ook toe aan verandering en minder keuzes? Geef ons de ruimte om te laten zien wat de oplossing is! Laat je gegevens hier achter of bel: 085 – 30 10 581. Wij denken graag met je mee.

Geschreven door Elly Luider

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 -  Keuzestress 

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag