fbpx

IN DE PRAKTIJK – Het afvoerputje 

5 aug 2019

Tegenover mij zit Gerard, een boomlange man met brede schouders en de uitstraling van een grote sterke knuffelbeer. Zo’n man die je meteen in je hart sluit en waar je je diepste geheimen aan toevertrouwd. En dat is dan ook zijn grootste valkuil. Gerard is zo’n beetje het afvoerputje van de afdeling, zijn vrienden en complete familie. Omdat hij zo geduldig is en zo goed kan luisteren!

“Ik kan ze toch niet wegsturen? Natuurlijk zou ik mij ook wel eens willen omdraaien, weglopen, of doen of ik er niet ben. Maar ja, dat kun je niet maken. Dat is asociaal. Die mensen moeten toch hun verhaal kwijt?

Voorheen vond ik het niet zo erg, maar ik merk dat het mij een beetje te veel wordt. En sommige dingen wil ik eigenlijk ook liever niet weten. Collega’s die vreemdgaan, vrienden die over elkaar praten, vriendinnen die klagen over hun echtgenoot, mijn zussen die ruzie maken over…..nou ja, bijna alles en vervolgens bij mij komen uithuilen. En mijn ouders die non-stop een beroep op mij doen. Ze vinden het zo fijn als ik koffie kom drinken en luister naar hun verhalen over vroeger. Verhalen die ik al honderd keer heb gehoord!

Al die verhalen, woorden en beelden zitten in mijn hoofd. Gaan niet meer weg en houden mij ’s nachts wakker. Ik heb van nature een vrolijk karakter hoor! Maar tegenwoordig ga ik piekerend naar bed en sta chagrijnig en moe op.
En dat terwijl ikzelf geen problemen heb. Ik heb een ongecompliceerd makkelijk leven. Ik heb fijn werk, geen schulden, een gezellig appartement en twee parkieten. Geen gezin. Dat is er nog niet van gekomen. Niet dat ik het niet zou willen, maar ik heb er op dit moment geen tijd voor. Druk met anderen. En dat begint aan me te vreten!

Laatst droomde ik dat ik op een bankje zat bij een prachtig meer. Gewoon genietend van de zon en het uitzicht. En ineens werd ik omringd door allerlei mensen die tegen mij begonnen te praten, te klagen en te zeuren.
Ik pakte een afgebroken tak en begon met dat stuk hout om me heen te zwaaien. Ik wil niet meer. Ze moeten weg! weg! weg! En nu zit ik dus hier!”

De grote knuffelbeer sloeg zijn handen voor zijn ogen en begon te huilen. Ons gesprek dat daarop volgde ging onder andere over weerbaarheid, het bewaken van je eigen grenzen, energie en het verschil tussen compassie en medelijden.

Geschreven door Elly Luider

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - IN DE PRAKTIJK – Het afvoerputje 

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag