fbpx

Corona en gedrag in de supermarkt

22 apr 2020

Corona bepaalt inmiddels al een paar weken onze bewegingsvrijheid, ook in de supermarkt. We allemaal de gedachte aan corona mee, waar we ook naartoe gaan. Met dat blok aan ons collectieve been proberen we toch om zo soepel en veilig mogelijk door het leven te gaan.

Het gedrag van mensen  intrigeert altijd maar ten tijde van corona al helemaal. We doen er allemaal van alles aan om te voorkomen dat we het krijgen. Of eigenlijk dat iemand het krijgt die in de risicogroep valt.

Met name het boodschappen doen heeft een extra dimensie gekregen. Het lopen door de supermarkt is nog nooit zo interessant geweest. Voorheen was ik vooral bezig met het kijken naar de producten en bedenken wat we zouden gaan eten. Maar door de situatie waar we nu met z’n allen inzitten, zijn er een flink aantal aspecten bijgekomen.

We ontwikkelen collectief smetvrees en angst voor vreemde mensen. Persoonlijk vind ik het erg boeiend om de verschillende tactieken van mensen te observeren. De mensen met dit gedrag zie ik het meeste; karretjes worden op afstand afgespoten met desinfecterend spul. Plastic handschoenen gaan aan en de blik gaat op standje strijdbaar. Alsof ze een arena ingaan. Maar ze houden zich vooral keurig aan de regels.

Dan zijn er mensen met haast. Met een angstige maar ook gefocuste blik op oneindig, volgen zij met hoge snelheid hun pad. En dat betekent, vooral flink doorlopen! Recht zo die gaat en zo snel mogelijk weer uit die supermarkt. Ik vraag mij af of ze hopen dat ze te snel zijn voor het virus… Geen idee wat er in hun hoofd omgaat, maar de 1,5 meter wordt in de haast soms niet waargenomen.

En er zijn mensen zoals ik. Ik zie zeker de noodzaak in van alle maatregelen, begrijp me goed. Maar het boodschappen doen heeft ook iets vermakelijks op dit moment. Zo soepel mogelijk met diverse omtrekkende bewegingen, dans ik als het ware door de supermarkt.  Daarbij kom ik allerlei producten tegen die ik nog niet eerder heb gezien. Ondertussen ben ik mij heel erg bewust van mijn medemens. Ja, nog meer dan voorheen. We kijken elkaar aan met een blik van saamhorigheid. Wij doen dit immers met elkaar. #samensterk

Tussendoor sluipen wat angstige winkelmensen met hun sjaal of een spaarzaam mondkapje voor hun gezicht. Je moet echt je best doen om hen te zien want ze zijn bijna onzichtbaar. Door mijn hoofd gaat dan de vraag of ze denken dat als ze zich zo klein en rustig mogelijk houden, corona ze ook niet ziet… Achter hun sjaal houden zij hun adem in als er iemand langsloopt. Al heb ik mijzelf daar ook al op betrapt.

Dan zijn er ook nog de mopperaars. Zuchtend en steunend gaan ook zij al slalommend door de supermarkt. Kijken boos naar anderen die een gangpad versperren. En gaan direct tekeer als je je niet aan de 1,5 meter houdt. Ze wijzen je op je fout en vragen je soms ook nog of je soms wilt dat iemand anders ‘het’ krijgt. Het wordt hen allemaal aangedaan, lijkt het.

En zo kan ik nog een aantal sub-karakters beschrijven. Daarbij is het zeker ook heel boeiend om te bedenken waarom iedereen handelt zoals hij of zij doet.

Er is iets anders wat mij werkelijk bezighoudt. Want alle gekheid op een stokje, wat doet dit met mensen? Blijft de angst hangen? Blijven we snel bewegen, strijdbaar, houden we ons klein of blijven we mopperen? En hoe kijken we over een tijdje naar elkaar? Durven we weer in contact te komen, gaan we straks in polonaise door het dorp of blijven we beschadigd… Dit laatste zal zeker voor een groep mensen opgaan.

Er is iets wezenlijks aan het veranderen in onze wereld. Dit zorgt ervoor dat het nooit meer zal worden als voor corona. Want dat is wat een ingrijpende periode altijd bewerkstelligd. Alles is anders en lijkt onzeker.  Dit geeft ruimte voor emotionele reacties maar ook voor groei. We gaan allemaal gedrag vertonen wat we niet eerder gedaan hebben. Dat kon ook niet want we hebben nog nooit met zoiets te maken gehad. Dit virus maakt bij ons allemaal iets nieuws los en dat is een feit.

Maar ik heb wat vragen aan jou. Hoe ga je als collega, manager of werkgever straks met je collega’s om als iedereen weer naar het werk komt? Ben je je ervan bewust dat iedereen te maken heeft met nieuwe ervaringen, nieuw gedrag en emoties? Kun je tijd vrijmaken om te horen wat dit voor een persoon of team betekent? Wat is het plan om straks van de collectieve onrust weer in rust en bevlogenheid te komen? Ik hoor graag van je hoe je hiermee omgaat.

De afgelopen 7 jaar heb ik mij gespecialiseerd in het vinden van kracht na een ingrijpende periode of ervaring.  Want zo’n ervaring is vaak juist heel interessant. Als je anders gaat kijken naar de mensen en dingen om je heen, kan je iets nieuws ontdekken. En dat wat je ontdekt, geeft groei als je weet hoe je het in kunt zetten. Het is alsof je voor het eerst je vleugels ontdekt. Hoe je ermee kunt vliegen en hoe ze je verder brengen, daar help ik je mee.

Geschreven door: Inge Miltenburg-Bos, eigenaar van de Faith-methode

P.S. Wil je hier hulp bij of over wil je hier vrijblijvend over doorpraten? Stuur dan een mail: inge@krachtigmens.nl. Ook ik heb FaceTime, Zoom, Skype en andere manieren van veilig in contact komen, ontdekt.

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - Corona en gedrag in de supermarkt

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag