fbpx

In actie tegen de grootste ziekmaker van ons land

3 feb 2017

Stress maakt je ziek.

Stress zorgt voor allerlei soorten psychische klachten, zoals onrust, angst, onzekerheid, piekeren en wantrouwen. Dit houd je wakker ‘s nachts en zorgt ervoor dat je doodmoe bent. Eén van de oorzaken van stress is druk op de werkvloer. In veel bedrijven heeft een reorganisatie plaatsgevonden wat veelal gepaard ging met gedwongen ontslagen.  Veel mensen hebben dus hun collega’s zien vertrekken. Dat alleen al geeft stress. Maar nu het werk weer toeneemt, durven veel medewerkers niet naar hun leidinggevende te gaan als ze te veel druk ervaren. De psychische klachten eisen hun tol en er is een angst om dit te delen. Wat daarbij ook een belangrijke rol speelt, is dat mensen zich schamen om aan te geven dat ze het niet meer aan kunnen. En ook de angst om hun baan te verliezen, is in hun ogen reëel. Dus blijven ze maar doorgaan terwijl ze op hun tandvlees lopen.

Zodoende lopen medewerkers te lang met klachten rond en lopen ze het risico om in een burn-out terecht te komen. Dit is voor de medewerker absoluut een heftige periode. En voor de werkgever is dit een grote kostenpost. Zaak dus om als werkgever dit in de gaten te houden en om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.

Maar, wees eens eerlijk.
Heb jij in de gaten hoeveel mensen er last hebben van stress?
Weet jij wat er speelt onder je collega’s?
Ben jij je ervan bewust dat mensen maar doorgaan?
En dat dit ten koste van hun gezondheid gaat?

Dat dit bij veel organisaties speelt, is een feit. De bedrijfstakken met het hoogste ziekteverzuim zijn het openbaar bestuur, het onderwijs en de industrie. Het ziekteverzuim bedroeg daar 5,1 procent in 2015. Ook in de gezondheidszorg lag het verzuim met 5,0 procent relatief hoog. En laatst had ik een gesprek met een medewerker van de politie die vertelde dat het bij hen ook echt een probleem is. ‘Inge, zei hij: ‘Ik werk in een team van 14 man, 3 daarvan zitten thuis. Ze zijn overbelast. En met alle administratieve werkzaamheden die we erbij gekregen hebben, is het haast geen doen meer om het werk goed te doen.

We hebben ook nog eens heel veel reorganisaties gehad en nu zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik krijg dezelfde klachten als mijn collega’s die al thuiszitten. Ik slaap slecht. Heb voortdurend ruzie met mijn vrouw. Voel mij onzeker en ben soms echt angstig op straat. Maar ik moet wel doorgaan, want nog meer zieken en het wordt gewoon gevaarlijk. En ondanks het feit dat de media er vol mee staat, is er nog geen oplossing. Tenminste, dat gevoel heb ik niet!’

Na wat eenvoudig speurwerk tonen de cijfers ook aan dat het ziekteverzuim stijgt bij de politie. In 2013 zat dit nog op 5,7 % (wat ook al boven het landelijk gemiddelde lag) en in 2015 ligt dit gemiddeld op 7%. Dit is een hele nare situatie voor al deze mensen, laat ik dat vooropstellen. Maar de kosten reizen dus ook de pan uit! Tijd dus voor een pragmatische oplossing voor deze klachten. Het heeft de aandacht van de overheid maar in mijn beleving is het hoog tijd dat er vooral actie op wordt ondernomen in plaats van aandacht aangeven.

De betreffende politieman die ik sprak, heb ik verwezen naar mijn site. Deze ligt nu bij zijn leidinggevende en binnenkort is de eerste afspraak om te kijken wanneer we gaan starten het het eerste traject om hem van de bijwerkingen van zijn stress af te helpen.

Wil je meer informatie over wat wij voor jou en jouw collega’s kunnen betekenen? Stuur dan een mail naar: info@krachtigmens.nl. Wij reageren binnen 24 uur.

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - In actie tegen de grootste ziekmaker van ons land

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag