fbpx

2019 is daar en zorgt voor een nieuw begin

7 jan 2019

Hoe fijn zou het zijn als je alle s*** van 2018 ook werkelijk in 2018 kan laten. Dat je een blanco velletje papier krijgt waarop je een hele nieuwe tekening van je leven mag gaan maken.

Alles kan je opnieuw en nog beter gaan doen. Je zet de lijntjes daar waar jij ze neer wilt zetten. Je kleurt af en toe lekker buiten de lijntjes en wat je niet wil zien, gum je weg en blijft voor altijd onzichtbaar. Oftewel, alles gaat zoals jij wil. Net als al je andere, echt plannen:

  • Nu ga je wel die 10 kilo afvallen
  • Je stopt voor altijd met roken
  • In 2019 heb je wel de juiste energie voor die nieuwe opleiding
  • En je gaat dit jaar echt die promotie halen!

Alleen…. Wat maakt dat het nu ineens wel goed gaat?

Je kunt je van alles voornemen maar als de berg ellende van 2018 al behoorlijk groot was, maakt die ene dag niet het verschil. Want dat is het, van 31 december 2018 naar 1 januari 2019 is maar gewoon een nieuwe dag. Er verandert niets in jou op die dag. In ieder geval niet iets wat er ook gewoon kan gebeuren op 11 en 12 mei…

Het is een feit dat mensen meer werkelijke veranderingen aangaan bij grote events.

Een nieuwe baan, een nieuw huis, na de vakantie. Het zijn allemaal momenten voor een frisse start. En de kans dat ze beklijven is ook groter. Dit komt onder andere omdat bepaalde patronen worden onderbroken en dat maakt de kans van slagen wat groter. Bij een nieuw jaar is die kans toch wat minder. Er verandert namelijk niet echt heel veel. Want het enige wat er echt veranderd is dat je moet wennen aan het schrijven van 2019 in plaats van 2018. Toch hopen we op een daadwerkelijke nieuwe start en de blijvende motivatie om het nu echt anders te doen. En dat terwijl slechts 8% hier min of meer in slaagt.

Maar, er is ‘goed’ nieuws want er zijn meer aanleidingen die kunnen zorgen voor een nieuw begin.

Alleen dat zijn vaak niet de events die je aan ziet komen. Daar kun je geen lijstje voor maken. Dat zou overigens ook een beetje gek zijn:

  • ‘Mocht mijn vader plotseling overlijden, dan ga ik voor mijzelf beginnen’
  • ‘Als ik mijn burn-out heb, ga ik mijzelf omscholen’
  • ‘Zodra mijn man een relatie aangaat met mijn beste vriendin, ga ik die ene reis eindelijk plannen’

Nee, zulke lijstjes zijn er niet.

En toch is een heftige ervaring wel vaak een aanleiding om keuzes te maken. Dat zorgt ervoor dat je ineens beseft dat je al heel vaak hebt lopen dromen over iets wat je heel graag wilt, maar dat je nooit die eerste stap daarvoor hebt durven nemen.

Neem Harold. Hij wilde al heel lang die promotie maken. Maar…. dan moest bij een studie gaan doen en zijn manager hiervan gaan overtuigen. Harold realiseerde zich dat hij misschien wel minder tijd zou hebben voor zijn gezin. Dus die studie zou later wel een keer komen. Totdat zijn beste vriend omkwam bij een auto-ongeluk. De schok was vreselijk groot want deze jongen liet een vrouw en twee kleine kindjes achter.

Hij had geen keuzes en geen kansen meer. Een jaar na het fatale ongeluk zat Harold achter zijn nieuwe bureau te bellen met zijn eerste klant. De eerste module van zijn studie had hij met succes afgerond en hij kon het geleerde vast gaan toepassen. Het overlijden van zijn vriend had ervoor gezorgd dat hij zich bewust was geworden van het feit dat als je iets wilt, je het NU moet doen. Er is geen betere tijd dan NU. De toekomst was voor niemand zeker dus wachten op meer zekerheid was een excuus dat hem niet zou helpen.

Heftige ervaringen zorgen vaak voor een nieuwe start.

Als je hele leven er ineens anders uitziet, ga je ook anders naar je leven kijken. Het velletje papier waar jij je leven op had uitgestippeld is gescheurd en gekreukeld. En dan heb je een keus.

  1. Ga ik met plakband en een strijkbout aan de slag? En hopen dat het papier weer aan elkaar groeit…
  2. Of pak ik een nieuw vel papier en ga ik een nieuwe tekening maken?

Harold had een heftig ongeluk nodig om te beseffen dat hij op elk moment in zijn leven deze keuze had kunnen maken. Hij heeft nu de keuze wel gemaakt maar had het liever gedeeld met zijn beste vriend.

Maar, wat ga jij doen in 2019? Ga je doen wat je eigenlijk al heel lang wil doen? Of ga je verder met dromen zonder tot actie over te gaan, zodat je later kunt zeggen ‘had ik maar’?

Mijn advies? Ga doen! Kom langzaam maar zeker tot actie. Zorg elke dag voor een kleine verrassende verandering. Zo oefen je jezelf en ga je wennen aan het feit dat je zelf kunt kiezen voor verandering. Kleine stapjes zijn overzichtelijk en controleerbaar. En geven een heel goed en blijvend resultaat. Doe wat goed voelt en maak jezelf trots!

Wil je weten hoe? Mail je vraag naar info@krachtigmens.nl en wij geven binnen 24 uur antwoord.

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - 2019 is daar en zorgt voor een nieuw begin

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag