fbpx

1 op de 7 medewerkers uitgeput.

11 mrt 2017

Even wat zaken op een rijtje.

Als je bewust naar je collega kijkt (of naar jezelf), zie je dan het volgende:

  • trillende handen,
  • veel zweten,
  • rode ogen die in een grauw gezicht staan,
  • zonder dieet afvallen of juist aankomen,
  • de hele zomer al verkouden,
  • steeds stiller de laatste tijd of juist steeds harder gaan praten,
  • regelmatig terugtrekken op het toilet om dan met een gevlekt gezicht terug te komen,
  • steeds vaker een kort lontje hebben,
  • soms verward,
  • en steeds vaker harder en meer werken maar daarbij wel steekjes laten vallen?

Zo ziet stress eruit.

Stress is ziekmaker nummer 1 en toch wordt het niet overal als een serieus probleem gezien. Stress kan een burn-out veroorzaken, iets wat nog steeds als zwak wordt ervaren. Mensen hebben liever een andere aandoening dan dat ze zeggen opgebrand te zijn. In dit artikel dat ik vond in Het Parool kreeg het zelfs de naam ‘de ziekte van Pfeiffer’. Alles beter dan een burn-out! Maar persoonlijk ben ik ook bekend met excuses als: ‘Oh, dat is gewoon een hardnekkige griep.’ Of: ‘Ooit heb ik een hernia opgelopen en die speelt nu zo heftig op dat ik niet op of neer kan.’ En maar hopen dat de arbo arts niets doorheeft.

Want wat is dat toch dat als je overbelast bent of nog erger burned-out raakt, een mens zich daarover gaat schamen? Vanuit mijn professie weet ik dat onder schaamte, angst zit. Angst om niet goed te doen, angst om te verliezen, angst om er niet meer bij te horen. Die angst zorgt ervoor dat men maar doorgaat. En weet je, dit speelt ook op managementniveau.  Helaas gaat ook een manager of leidinggevende dus te lang door, misschien wel het langst van iedereen. En daar hangt een fors prijskaartje aan. Jij zet je gezondheid op het spel en je werkgever loopt het risico om naast een goede werknemer, omzet en kostbare tijd te verliezen.

Stress negeren is dus verre van een win-win situatie.  Als HR-manager/werkgever (of allebei) ben jij je vast bewust van datgene wat er speelt op de afdelingen. En weet jij dat er mensen op hun tandvlees lopen. En ook jij weet ongetwijfeld waar je mensen aan kan herkennen die overbelast zijn. Er zijn er namelijk genoeg. Er zijn genoeg mensen die uitgeput zijn. De cijfers liegen er niet om. Uit dit rapport van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat stress één van de belangrijkste redenen voor verzuim is.

Ook het CBS zegt dat stress en overbelasting een grote rol spelen op managementniveau. En toch spreek ik mensen die dit tegenspreken. Zij vertellen mij het volgende: ‘Het hoort er toch bij dat je 3 à 4 avonden per week nog zakelijke afspraken hebt? En met mijn inkomen en verantwoordelijkheden is het heel gebruikelijk dat je om 7.30 uur al op kantoor bent? Dat heb je gewoon te doen. Dat is toch normaal tegenwoordig…?’  Ik vind van niet. Maar goed dat is mijn mening.

Omdat het ‘normaal’ is, wil dat toch helemaal niet zeggen dat het vol te houden is?  Als er zoveel kostbare tijd in werk gaat zitten, kan je dan nog op een bevlogen en enthousiaste manier je werk doen? Stralen deze mensen nog leiderschap, vertrouwen en energie uit? Of zie jij je collega’s (of jezelf) vooral rennen? Rennen naar de keuken voor koffie, rennen naar de vergadering, rennen naar het toilet. En zitten ze om 19.00 uur nog achter hun PC want er moet nog een offerte/verslag/aanbesteding/ontwerp (of allemaal) af? Dit laatste komt vaker voor dan men wil toegeven…

Als je dit herkent, weet dan dat het bordje aan het overlopen is. Grijp dan in om het bordje leger te maken. In mijn vak noemen we dit: ‘De olifant benoemen.’

Vraag wat er is. Benoem wat je ziet. Spreek je zorg uit en creëer een omgeving waar schaamte niet nodig is. En bied oplossingen die rust en ruimte geven. Jij weet ongetwijfeld wat dit oplevert.

Of nog beter, laat dit over aan andere specialisten.  Met de wetenschap dat jouw collega in goede handen is. Wij komen graag vertellen wat onze specialistische aanpak is. En wat maakt dat wat wij bieden, blijvend resultaat geeft.

Het artikel wat ik aan het begin noemde, gaat over een vrouw die een leidinggevende functie had bij de ABN AMRO. Van de één op de andere dag is zij in een burn-out terecht gekomen. Om aandacht te vragen voor stress en de daaruit voortkomende burn-out, heeft zij haar verhaal op papier gezet. Ik vind haar nu al dapper en sterk! En dan moet ik haar boek nog lezen. Het staat inmiddels op mijn E-reader en ook ik zal mij herkennen in haar verhaal. Haar verhaal in het artikel inspireerde mij om deze blog te schrijven. Want dit kan echt iedereen overkomen.

Wil je meer informatie over wat wij voor jou en jouw collega’s kunnen betekenen? Stuur dan een mail naar: info@krachtigmens.nl. Wij reageren binnen 24 uur. Uiteraard in alle rust.

Wat zegt
Vrouw (41) - Docent ROC Midden Nederland

“November 2016 … ik zat er helemaal doorheen. Alles was me te veel, de chaos in mijn hoofd, mijn to-do lijstjes, mijn werk, mijn kinderen, mijn relatie, mijn eigen gedachten. Wat een ellende! Wat een puinhoop! En ik bleef maar doorgaan want in mijn ogen was er geen andere optie. Tot het moment dat ik…

Lees verder

Waarom Krachtig Mens? Omdat je gedoe wilt verhelpen en voorkomen op de werkvloer.

Gedoe ontstaat vaak door afname van vitaliteit. Hierdoor stijgt vaak ook het ziekteverzuim. En dat wil je voorkomen want weet jij hoe hoog de kosten voor verzuim bij jouw organisatie? Ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland 11,5 miljard per jaar. Dat is ongelofelijk zonde! Het een leidt tot het ander. Gezonde en vitale medewerkers leiden tot een gezonde flow in jouw organisatie. En dus ook gezonde financiele resultaten. Als HR-manager, casemanager, werkgever, bedrijfsarts, zet jij je vast ook in om het verzuim en zo laag en kort mogelijk te houden.

Voor wie? Hét aanbod
Homekopie 1 - 1 op de 7 medewerkers uitgeput.

Download Gratis

Het Ebook Faith Methode.

Vijf stappen voor krachtig herstel na tegenslag